Μείωση τιμής! ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ Μεγένθυση
ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ
1915-1966

Reverdy, Pierre, 1889-1960


`...` Για να ανακεφαλαιώσω θα μπορούσα να ονομάσω τον Ρεβερντύ έναν μάρτυρα της ποίησης, θα ΄θελα ακόμα να εκφράσω την έκπληξή μου για την αδικία που του έχει γίνει από τους συγχρόνους του και από τους ιστορικούς της λογοτεχνίας, άσχετα κι αν ο ίδιος επεζήτησε να μείνει ένας άγνωστος ποιητής έχοντας για μόνη επικοινωνία του με τον κόσμο, το άνοιγμα ενός ωοειδούς φεγγίτη, "Θεέ μου, βοήθησε να μείνω ένας άγνωστος ποιητής". Όσον αφορά τη σημασία και την απήχηση που μπορεί να έχει το έργο του Ρεβερντύ στην Ελλάδα, θέλω να σημειώσω πως αν η ελληνική ποίηση δεν έπαψε ποτέ να εγκωμιάζει το θαύμα της ζωής, ωστόσο δεν ελησμόνησε, και ιδιαίτερα κατά...

30 other products in the same category:

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Εκδότης Αρμός
ISBN13 9789605274047
ISBN 9605274043
Ετος Εκδοσης 2007
Εκδοση 1
Αρ. Σελίδων 193
Βιβλιοδεσία Μαλακό εξώφυλλο

ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

`...` Για να ανακεφαλαιώσω θα μπορούσα να ονομάσω τον Ρεβερντύ έναν μάρτυρα της ποίησης, θα ΄θελα ακόμα να εκφράσω την έκπληξή μου για την αδικία που του έχει γίνει από τους συγχρόνους του και από τους ιστορικούς της λογοτεχνίας, άσχετα κι αν ο ίδιος επεζήτησε να μείνει ένας άγνωστος ποιητής έχοντας για μόνη επικοινωνία του με τον κόσμο, το άνοιγμα ενός ωοειδούς φεγγίτη, "Θεέ μου, βοήθησε να μείνω ένας άγνωστος ποιητής". Όσον αφορά τη σημασία και την απήχηση που μπορεί να έχει το έργο του Ρεβερντύ στην Ελλάδα, θέλω να σημειώσω πως αν η ελληνική ποίηση δεν έπαψε ποτέ να εγκωμιάζει το θαύμα της ζωής, ωστόσο δεν ελησμόνησε, και ιδιαίτερα κατά τη βυζαντινή εποχή, το μερίδιο της αιωνιότητας που εμπεριέχεται στη ζωή. Απ΄ αυτή την άποψη, ο Ρεβερντύ, με το μάθημα που μας δίνει της αυστηρότητας και της λιτότητας, της σιωπής και της μετριοφροσύνης, με το ιδεώδες του μιας αδιάφθορης ομορφιάς ("να γράψω το ωραιότερο ποίημα του κόσμου"), με την προμηθεϊκή του αντίληψη για την ποίηση που είναι γι΄ αυτόν "το πιο υψηλό και το πιο αποτελεσματικό μέσο απολύτρωσης που έθεσε σε ενέργεια ο άνθρωπος για να πραγματοποιήσει, παρ΄ όλες τις υποδουλωτικές απαιτήσεις της φύσης, το μυθικό του πεπρωμένο", με την προσήλωσή του στην αίσθηση του ανθρωπίνου (ταυτότητα του ποιητικού πεπρωμένου με το ανθρώπινο πεπρωμένο) συνδέεται με την καλύτερη ελληνική παράδοση. `...` (από την εισαγωγή του βιβλίου)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Reverdy, Pierre, 1889-1960

Γεννήθηκε το 1889 οτη Ναρμπόν της Γαλλίας. Σπούδασε στην Τουλούζη και στη Ναρμπόν. Τον Οκτώβριο του 1910 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και συνδέθηκε με τους λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1917 ξεκίνησε μαζί με τον Ζακόμπ και τον Απολλιναίρ την έκδοση του περιοδικού Nord-Sud, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί ντανταϊστές και σουρεαλιστές. Το 1926, σε ηλικία 37 ετών, εγκατέλειψε το Παρίσι και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται: "Sources du vent", "Ferraille" και "Le Chant des morts". Πέθανε το 1960.

Κριτικες

Σχολιάστε το βιβλίο

ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

REVERDY, PIERRE, 1889-1960

Σχολιάστε το βιβλίο