Ευκαιρία! ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΧΑΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1825-1975 Μεγένθυση
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΧΑΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1825-1975


Η βιομηχανία ως κυρίαρχη οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την πορεία της Αχαΐας για σχεδόν δύο αιώνες. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Α.Ε. (ΕΠΠ) ως υποστηρικτικός μηχανισμός της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, προσπαθεί και συμβάλλει με πολλούς τρόπους προς αυτόν το στόχο, εκπληρώνοντας παράλληλα το ρόλο του ως εμψυχωτή καινοτομίας. Πριν δέκα περίπου χρόνια, το ΕΠΠ επιχειρώντας να φωτίσει άγνωστες στιγμές της βιομηχανικής ιστορίας της Αχαΐας και θέλοντας να αποτυπώσει τη «χρυσή εκατονταετηρίδα» της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, κυκλοφόρησε το «Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1840-1940», βασισμένο σε...

36,27 €

-25%

48,36 €

Αποστέλλεται σε 1-2 εργάσιμες

11 other products in the same category:

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ISBN13 9789608581939
ISBN 9605053675
Ετος Εκδοσης 2008
Εκδοση ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ
Αρ. Σελίδων 550
Διαθεσιμότητα 1-2 εργάσιμες

ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βιομηχανία ως κυρίαρχη οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την πορεία της Αχαΐας για σχεδόν δύο αιώνες. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Α.Ε. (ΕΠΠ) ως υποστηρικτικός μηχανισμός της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, προσπαθεί και συμβάλλει με πολλούς τρόπους προς αυτόν το στόχο, εκπληρώνοντας παράλληλα το ρόλο του ως εμψυχωτή καινοτομίας. Πριν δέκα περίπου χρόνια, το ΕΠΠ επιχειρώντας να φωτίσει άγνωστες στιγμές της βιομηχανικής ιστορίας της Αχαΐας και θέλοντας να αποτυπώσει τη «χρυσή εκατονταετηρίδα» της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, κυκλοφόρησε το «Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1840-1940», βασισμένο σε έρευνα και κείμενα του μελετητή της βιομηχανικής ιστορίας Νικόλαου Σαραφόπουλου.
Η τεράστια ανταπόκριση που συνάντησε το βιβλίο, αλλά και η συνεχής έρευνα του Συγγραφέα, η οποία απέδωσε νέα στοιχεία και πολύτιμα συμπεράσματα, οδήγησε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στην απόφαση να εκδώσει ένα ολοκληρωμένο Λεύκωμα για την ιστορία της Αχαϊκής Βιομηχανίας. Έτσι, μετά από μια δεκαετία επιτυχημένης πορείας, το Λεύκωμα επανεκδίδεται πλέον αισθητά αναβαθμισμένο και έγχρωμο, με πενταπλάσια ύλη, και με χρονικό ορίζοντα που επεκτείνεται έως τη δεκαετία του '70, η οποία θεωρείται ως το συμβολικό όριο για τη μεταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στην Αχαΐα.
Σκοπός του λευκώματος παραμένει η πληρέστερη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με το παρελθόν και τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας, ενώ παράλληλα η νέα συμπληρωμένη έκδοση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα ακόμα «εργαλείο» προώθησης των πρωτοβουλιών του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών που αποβλέπουν στη μελέτη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Απέναντι στο κλισέ «η βιομηχανία στην Αχαΐα έσφυζε, τώρα έσβησε», το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών απαντά μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση ότι η οικονομική συγκρότηση της περιοχής μπορεί να διαφοροποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και να μετατοπίστηκε προς την παροχή υπηρεσιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εξάλειψη της παραγωγικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, η βιομηχανία της Αχαΐας συνεχίζει να είναι ενεργή, τόσο μέσα από τις παραγωγικές μονάδες που είναι ενεργές, όσο και μέσα από τις μονάδες έρευνας και καινοτομίας, μεγάλο μέρος των οποίων στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.
Η «μνήμη» (ως το άλας του χρόνου) μπορεί να οδηγήσει σε νέες προοπτικές, αρκεί ο αναπτυξιακός κοινωνικός σχεδιασμός να ολοκληρώσει τις στρατηγικές επιλογές του: Επανάχρηση και αξιοποίηση παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διασφάλιση υποδομών και λειτουργικότητας της Βιομηχανικής Περιοχής, προσδιορισμός του ρόλου των νέων λιμανιών και συγκοινωνιακών δικτύων, ανάδειξη των νέων καινοτόμων επιχειρηματικών κλάδων, δημιουργία κέντρων πληροφοριών και παροχής υπηρεσιών, διεύρυνση των ζωνών εμπορίου, δημιουργία επενδυτικών ζωνών καινοτομίας, σύνδεση της έρευνας με την πράξη και επέκταση ερευνητικών υποδομών, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, κ.λπ.
Μνήμη λοιπόν προς νέες προοπτικές, και όχι απλές αναμνήσεις. (Από τον πρόλογο του Καθηγητή Πέτρου Π. Γρουμπού)

Κριτικες

Σχολιάστε το βιβλίο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΧΑΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1825-1975
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΧΑΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1825-1975

ΣΑΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σχολιάστε το βιβλίο